Thursday, November 25, 2010

Sup ayam pencen

Apabila dah hari-hari memasak, kadang-kadang tukang masak amatur ni kekeringan idea nak masak apa untuk juadah makan malam keluarga.

Lalu, otak mula memerah idea..mau masak apa yer. Jengah kat peti...ada ayam pencen aka ayam telur yang dibeli hujung minggu lepas. Semasa beli, perancangannya nak buat rendang. Tapi serai lupa pulak nak beli. Nak dimasak kari, semalam dah makan makanan bersantan. Tak boleh jadi ni...kesihatan perlu diutamakan.

Godek2 dalam box sayur, okey..ada daun sup. Maka projek membuat sup ayam pencen pun bermula. Ayam yang keras kematu dikeluarkan dan dibiarkan diluar seketika. Kemudian direbus hampir 2 jam lebih bersama2 dengan halia muda.

Nah! Sup ayam pencen koboi pun siap untuk dihirup.




3 kali Wafa makan malam tadi penangan sup ayam pencen ni!

No comments: