Saturday, March 03, 2012

Solok Peria VS Solok Lada

Explorasi ibu terhadap dunia masakan semakin menjadi-jadi sejak akhir2 ini..ceewahh..macam la dasyat sangat..wakakaka. 

Sekadar ingin memenuhi keinginan untuk mencuba sendiri memasaknya. Kepuasan menyediakan sendiri dan makan sendiri:)

Resepi kali ini adalah Solok Peria dan Solok Lada. Sebenarnya ibu main taramnya buat solok peria ni sebab ada lebihan inti untuk buat solok lada. Maka jadilah solok peria. Kerabu peria pun ada jugak ibu buat.

Kalau solok lada, kena masak dalam periuk yang mengandungi santan, tapi solok peria ni ibu cuma stim sahaja untuk mengekalkan rasa rangup dan mengelakkan dr menggunakan banyak santan.

RESEPI INTI

3 ekor selayang mentah 
2 genggam kelapa parut (putih)
1 labu bawang besar merah
1 inci halia
Garam dan gula secukup rasa

CARA BUAT:

Asingkan isi ikan mentah daripada tulang
Tumbuk bersama bawang, halia dan kelapa
Masukkan garam dan gula secukup rasa
Sumbat ke dalam peria (celur 1/2 masak bersama air garam)/ lada yang dipotong dan dibuang bijinya (then rendam dengan air sekejap)
Then peria di stim kan sehingga inti masak.
Lada pulak, masukkan dalam periuk, then masukkan santan separa dengan lada, guna api perlahan sehingga masak.
Solok lada sangat sedap dimakan bersama dengan nasi kerabu..


Peria yang dah dimasukkan isi ikan+kelapa

Selepas di stim

Lada yang dah disumbat dengan isi ikan+kelapa

Solok lada yang sudah siap dimasak bersama santan

No comments: