Saturday, August 04, 2012

Ikan patin masak tempoyak~

Suatu petang di hari bulan Ramadhan...

Luthfil: Ibu, nanti ibu masak kuah kuning yer..lama dah ibu tak masak kuah kuning tu...saya nak makan masa bukak puasa nanti


Ibu: Hari ni tak boleh laa...nanti hari Ahad ibu bagitau ayah belikan ikan tu. Nanti ibu masak. Sabar yer...


Ntah apa mimpi budak ni nak makan ikan kuah kuning. Kuah kuning tu maksudnya ikan patin masak tempoyak yang diletak kunyit hidup..sebab itulah kuahnya berwarna kuning.

Tak sampai hati nak menghampakan permintaan si anak, jadi pada Ahad lepas, hubby ke pasar minggu di Branang untuk mencari ikan patin. Kami memang regular customer kat gerai brader yang menjual ikan air tawar tu. Selalu dok angkut ikan patin atau keli yang masih fresh hidup dalam air lagi. Harga sekilo ikan patin fresh adalah RM7 sekilo.Kadang2 seekor ikan patin yang hubby beli mencecah 2kg seekor.

Ikan patin masak asam rebus tempoyak


RESEPI

1 labu bawang besar merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas - diketuk
2-3 sudu besar tempoyak (lebih banyak, lebih pekat-bergantung kepada kesukaan)
10 biji cili api
1 inci kunyit hidup
2-3 cawan air (untuk kuah)
2 bunga kantan
daun kesum
garam secukupnya

Cara2
- blend bawang, halia, cili, kunyit dan tempoyak bersama2 air.
- tuang ke dalam periuk.
- masukkan lengkuas, daun kesum dan bunga kantan.
- biarkan sehingga mendidih dan bunga kantan lembut. (boleh tambah air jika kuah terlalu pekat)
- masukkan ikan patin, garam secukupnya.
- perlahankan api, tutup periuk. kacau sekali sekala (hati2 kerana isi ikan patin sgt lembut)
- tutup api setelah ikan masak dan cukup rasa.
- sedia untuk dihidang.

No comments: